Zo krijg je een compleet overzicht van je data

3 minuten lezen

Voor verzekeraars is goed datamanagement essentieel voor succes of misschien zelfs wel cruciaal om te overleven in de huidige datagedreven economie. Effectief gebruik maken van data is echter voor veel verzekeraars een enorme worsteling. Dit is niet verrassend met de vele fusies en overnames van de afgelopen jaren, de toenemende complexiteit van IT-landschappen en de explosieve groei van data in het algemeen.

Complex IT-landschap

Data werd niet centraal vast gelegd of werd bijvoorbeeld verzameld in meerdere backofficesystemen. Hierdoor ontbrak een compleet overzicht en was niet duidelijk wat er in de systemen was vastgelegd. KPMG stelt het volgende: “IT-infrastructuren zijn geëvolueerd naar een complexe verzameling van systemen die processen nauwelijks ondersteunen, laat staan ​​voldoen aan de informatievraag. Dit is één van de belangrijkste reden waarom veel organisaties geen betrouwbare beslissingen durven nemen.”

Quick wins zijn mislukt

Om de IT-uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, werden datamanagementprogramma’s geïntroduceerd, echter de impact was beperkt. Zoals KPMG stelt: “De programma's komen vaak neer op 'reparatie achteraf 'en lopen daardoor het risico eenmalig te zijn.” Het creëren en onderhouden van data van hoge kwaliteit vereist meer werk dan louter patchen. Als de basis niet klopt, is het alsof je een emmer met gaten probeert te vullen.

Succesvol datamanagement is moeilijk en misschien ook een beetje saai. Het is interessanter om over de toekomst te praten dan de (soms niet zo voor de hand liggende) tekortkomingen van vandaag toe te geven. Zo blijkt dat ongeveer 80% van de organisatiedata is opgeslagen in meerdere systemen en in een ongestructureerde vorm. Toch is deze data een essentiële bron voor allerlei inzichten (zoals voor acceptatie, pricing of schadeafhandeling), maar de controle over al deze informatie blijft beperkt. Het ordenen van data en het centraal organiseren en orkestreren van kern-verzekeringsprocessen is de uitdaging voor alle verzekeraars.

Zo krijg je een compleet overzicht van je data - CCS Connects

Geïntegreerde kijk op de data

In deze datagedreven economie is het van belang dat verzekeraars de controle hebben over hun data. De honger naar meer data is enorm, bijvoorbeeld om de klant beter te kennen of om bijvoorbeeld te bepalen wie de UBO is of om te controleren wie op PEP- en sanctielijsten staan. Maar ongeorganiseerde data leidt tot slechte besluitvorming die mogelijk de naleving en controle, maar ook de prijsstelling en acceptatie schaadt. Er is een oplossing om dit enorme "datamonster" te beheren. Het Digital Insurance Platform van CCS zorgt voor een uniforme en volledig geïntegreerde weergave van data. Dit bereiken wij door data uit verschillende bronnen in één uniforme gegevensstructuur te gieten waarbij alle bedrijfstoepassingen en externe bronnen in kaart worden gebracht. Zo creëer je ‘één versie van de waarheid’. De verouderde systemen worden getransformeerd naar ‘databakken’. Ongestructureerde gegevens worden gestructureerd; klaar om volledig inzicht te geven inclusief audit trails voor alle transacties. Of het nu gaat om offertes, prolongaties of claims.

Consistentie van gegevensbeheer

Aan ons Digital Insurance Platform kun je verschillende databronnen toevoegen (voor UBO, PEP, fraude checks etc.). Het belangrijkste is echter om eerst je huidige data te begrijpen. Daarvoor gebruiken we de data-taal ACORD. Deze maakt snelle, nauwkeurige gegevensuitwisseling en efficiëntere workflows mogelijk door de ontwikkeling van industrie standaarden, gestandaardiseerde formulieren.

Ons Digital Insurance Platform zorgt voor datakwaliteit en succesvolle data-integratie. Het platform beschikt over een industriestandaard datamodel ACORD waardoor de kwaliteit en uniformiteit van jouw data sterk verbetert. Dit is cruciaal voor strategische beslissingen, het versnellen van de time-to-market en het verbeteren van je klanttevredenheid. Uiteindelijk stelt het Digital Insurance Platform je in staat de datakwaliteit te verbeteren, wat essentieel is om te overleven in deze datagedreven economie.