Regisseuse van Marketplace

 

Wie zijn de mensen achter CCS? Wat drijft hen en wat inspireert hen in het dagelijkse leven?  Aan de hand van een serie portretten geven we antwoord op deze vragen en introduceren we onze collega's: zij die ervoor zorgen dat CCS het ambitieuze bedrijf is dat het vandaag de dag is. In dit portret maak je kennis met:

Myrte Postma, Partner Manager

Het bedje van Myrte was niet bepaald gespreid toen ze in april 2019 bij CCS binnen kwam lopen. Integendeel, ze kwam terecht in een voor haar én voor CCS onbekende rol van Partner Manager voor het relatief nieuwe Marketplace. Omdat de functie nieuw was, had Myrte geen voorbeelden van hoe deze functie eerder was vormgegeven. Desondanks wist ze in korte tijd een gestroomlijnd proces op te zetten voor Marketplace en de aangesloten partners. “Ik ben een redelijke control freak en bij CCS moest ik een nieuwe basis opbouwen. Dat is een uitdaging als je gewend bent om alles onder controle te hebben. Maar na een jaar kan ik toch wel zeggen dat we geweldig grote stappen hebben gezet.”

Carrièreswitch

Het cv van Myrte kent een opvallende twist die je niet direct zou koppelen aan de verzekeringsbranche. “Vroeger wilde ik filmregisseur of filmproducent worden. Ik heb de studies Media & Cultuur (bachelor) en Mediastudies (master) afgerond met in het achterhoofd dat ik door zou gaan richting de Filmacademie. Na een stage bij een televisieproductiemaatschappij kwam ik er geleidelijk achter dat mijn passie voor tv en films niet sterk genoeg was om hier echt mijn werk van te maken. Ook het werk tijdens de stages was niet wat ik ervan verwacht had en ik ontdekte dat het wereldje van de tv-industrie totaal niet bij me paste.

Toen ik in 2013 was afgestudeerd lag de economie en werkgelegenheid compleet op haar gat. Juist in een economische crisis zijn de banen waar ik voor had gestudeerd erg schaars. En misschien belangrijker nog, mijn passie lag niet bij tv en films. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat ik meer per toeval, en misschien ook wel noodgedwongen, een compleet andere kant ben opgegaan.”

"Ik kan toch wel zeggen dat we geweldig grote stappen hebben gezet."

Myrte Postma, Partner Manager

Loopbaan in de software

Omdat de banen niet voor het oprapen lagen na haar studie, besloot Myrte haar backpack te pakken om met een volstrekt onbekende door Azië te trekken. “Omdat mijn vriendinnen al aan het werk waren, was er niemand die met me mee op reis kon gaan. Via een oproep op een forum heb ik een meisje ontmoet die met me mee wilde reizen. We hadden afgesproken om samen te boeken en te kijken hoe het zou lopen, maar het klikte zo goed dat we twee maanden met elkaar op reis zijn geweest.

Toen ik uiteindelijk na de reis terug was in Nederland moest ik echt een baan gaan zoeken. Mijn zus had me in die tijd op een functie gewezen als Sales Support bij een bedrijf dat een mobiele app ontwikkelde. Dit was van korte duur, omdat het bedrijf de stekker uit de app trok. Na een jaar stond ik dus weer op straat! Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij de softwaretak van Wolters Kluwer waar ik 4,5 jaar relatiebeheer heb gedaan bij Legal & Regulatory. Dit is de afdeling waar het bedrijfsjuridische softwarepakket onder valt.”

Zelfontwikkeling

Binnen Wolters Kluwer groeide Myrte door naar Senior Relationship Manager en was ze aanspreekpunt voor de key accounts van Legal & Regulatory. “Door de juiste vragen te stellen inventariseerde ik hoe het systeem optimaler ingezet kon worden. Klanten hebben de neiging om zelf te bedenken waar een knop moet komen. Door de vraag te stellen wat ze daarmee willen bereiken blijkt daar vaak een eenvoudige oplossing voor te zijn die meestal met simpele configuratie op te lossen was. Dat verkocht ik dan, evenals nieuwe modules en add-ons. Als het te technisch werd, dan beheerde ik de projecten en zorgde ik ervoor dat nieuwe functionaliteiten in het systeem geconfigureerd werden. Ik zag dat we veel mogelijkheden op het gebied van projectmanagement onbenut lieten. Om hierop in te springen ben ik extra dingen gaan doen, zoals het behalen van een cursus projectmanagement en PRINCE II.”

Een nieuw begin

Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika werd Myrte gewezen op de openstaande vacature van Partner Manager. “Doordat mijn groeikansen bij Wolters Kluwer wat beperkt bleken, was ik meer om me heen aan het kijken. Mijn eerste gedachte bij de vacature van Partner Manager was: dit wil ik niet! Ik dacht dat het een pure new business rol was en dat is iets wat totaal niet bij me past. Mijn kracht ligt juist in het verbinden van verschillende partijen en samen aan een oplossing voor klanten werken. Met dit in het achterhoofd wilde ik meer naar een consultant-achtige uitdaging of juist meer richting projectmanagement om met het overkoepelende proces bezig te zijn. Toch besloot ik om op gesprek te gaan. Tijdens een sollicitatie worden kritische vragen gesteld en daarmee werd ik gedwongen om concreet te maken waar mijn kracht ligt, maar ook waar ik naar toe wilde.

In Zuid-Afrika heb ik een korte belafspraak gehad met iemand van CCS die me heeft uitgelegd wat de precieze invulling van de vacature was. Ik besloot daar vervolg aan te geven en na twee hele leuke gesprekken was ik de nieuwe Partner Manager van CCS! Deze rol bestond nog niet, dus de eerste maanden waren ontzettend intensief. Dat heb ik uiteindelijk opgelost door de tijd te nemen, te bekijken waar de pijnpunten zaten waar ik aan kon bijdragen, maar ook door helder te krijgen hoe andere collega’s mijn rol als toegevoegde waarde zagen. Ik had natuurlijk wel een idee hoe ik de functie wilde invullen, maar vond het ook belangrijk dat mijn visie aansloot bij de dagelijkse praktijk."

Grote stappen vooruit

"Als startpunt ben ik begonnen met het standaardiseren en het afsluiten van de contracten. Daar was het minste tijd voor. Gaandeweg werd al snel duidelijk dat ik niet de contracten kon afsluiten als ik niet betrokken was bij hoe partneroplossingen eruit zien, hoe het hele proces verloopt, wat de meerwaarde van Marketplace is voor de klant enzovoorts. Voor mij is het moeilijk om mijn rol te definiëren als ik niet weet wat er om me heen allemaal gebeurt. Dat heeft best een aanlooptijd gehad, maar zeker met de komst van Stephan Schram (Architect CCS), de samenwerking met Jan Lengers (Product Manager) en de komst van de Developer Portal hebben we het afgelopen jaar goede stappen gezet om partners actief deel te maken van ons ecosysteem. De stappen die genomen moeten worden om partneroplossingen te integreren op Level en Marketplace en aan te sluiten bij klanten zijn hierdoor veel sneller te doorlopen.”

Controle over het hele proces

“Marketplace heeft het unieke in zich dat partijen van buitenaf betrokken zijn bij de ontwikkelingen van het platform. Dat heeft als consequentie dat alles wat je doorgaans met twee partijen deed, je nu met drie partijen doet. Dat vergt de nodige aanpassingen. Bij elke nieuwe partner moeten veel stappen genomen worden. Projectmatig tijdens de onboarding van een partner zelf (tegen welke tarieven kan de oplossing worden afgezet, hoe zit alles juridisch in elkaar?), maar ook daarna. De accountmanagers moeten geïnformeerd worden over hoe een oplossing verkocht kan worden, er moeten pilots gestart worden met klanten, de offertes moeten uiteindelijk opgesteld worden en de projecten moeten goed lopen. Als we straks oplossingen krijgen die verwant zijn aan elkaar, hoe beslissen we dan welke oplossing het beste aansluit per klant? Bij alle vragen vanuit de organisatie ben ik eigenlijk wel betrokken. Zoals je merkt is dat redelijk veel!”

“Mijn kracht ligt in het verbinden van verschillende partijen."

- Myrte Postma, Partner Manager

Sneeuwbaleffect

“Met de Developer Portal bieden we ontwikkelaars tooling zodat ze relatief zelfstandig kunnen gaan bouwen op en volgens de productspecificaties van onze software. Je kunt je voorstellen dat het veel tijd bespaart op het informeren en begeleiden van nieuwe partijen als onze info en API’s online beschikbaar zijn. Door ze direct mee te nemen in het ontwikkelproces op de Developer Portal zie je dat ze ontzettend enthousiast worden van de mogelijkheden. Naarmate we meer API’s gaan ontwikkelen, des te sneller de ontwikkeling van nieuwe oplossingen van partners op Marketplace zal gaan. Het maakt mijn werk makkelijker: ik heb steeds meer mogelijkheden die ik onze partners kan aanbieden zodat ze steeds meer zelfsturend worden. Dit sneeuwbaleffect zal er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de oplossingen van CCS steeds waardevoller zullen worden voor onze klanten.”

Blind date

"Een aantal jaren geleden heb ik mezelf ingeschreven via een vrijwilligersorganisatie om meer te doen voor de samenleving. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld meegedaan aan Valentijnsdag voor oudere mensen. Mijn date was een oud meneertje waarmee ik een hele leuke rondleiding heb gehad bij de Nederlandsche Bank. Mijn volgende date staat nog niet gepland, maar gaat er zeker van komen haha! Hoewel zulke dagen erg confronterend kunnen zijn, geeft het me ontzettend veel voldoening. Er zijn mensen bij die er helemaal doorheen zaten, eenzaam waren en eigenlijk geen zin meer hadden in sociaal contact. Een soort muurtje opgebouwd. Aan het eind van de dag waren ze compleet opgebloeid. Dat is mooi om te zien en geeft een stukje waardering!

Ik ben altijd jaloers op mensen die een dedicated hobby hebben naast hun werk. Dat heb ik niet per se, maar ik doe een heleboel dingen waar ik voldoening uit haal zoals sporten en reizen. Ik ben best verbonden met mijn werk en reizen zorgt ervoor dat ik alles even helemaal los kan laten. Als ik op een compleet andere plek ben, dan kan ik mijn verantwoordelijkheidsgevoel pas echt loslaten en het zorgt ervoor dat ik met een frisse blik naar het leven kan kijken. Thuis word je snel meegenomen in de orde van dag. Het is fijn om totaal ergens anders te zijn, te zien hoe bizar de natuur kan zijn en hoe groots de wereld eigenlijk is. Het dwingt je om anders naar het leven te kijken, wat uiteindelijk weer ten goede komt aan mijn werk."