Met flinke stappen door het leven

 

Wie zijn de mensen achter CCS? Wat drijft hen en wat inspireert hen in het dagelijkse leven?  Aan de hand van een serie portretten geven we antwoord op deze vragen en introduceren we onze collega's: zij die ervoor zorgen dat CCS het ambitieuze bedrijf is dat het vandaag de dag is. In dit portret maak je kennis met:

Rik ten Kate, Senior Consultant

Sport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Rik ten Kate (1983). De geboren Tukker studeerde vier jaar Sport, Gezondheid en Management in Groningen en vertrok zelfs voor een half jaar naar Canada voor een sportgerelateerde stage. Eenmaal terug in Nederland groeide zijn passie voor software en IT, zodat de keuze voor een loopbaan in dit vakgebied steeds logischer werd.

“In eerste instantie werd ik uitgeloot voor Sport, Gezondheid & Management. Ik wilde die opleiding zo graag doen dat ik een jaar later besloot de gok opnieuw te wagen, ondanks dat ik hiermee een volledig jaar van mijn nieuwe studie dreigde op te geven. Ditmaal werd ik wel ingeloot. In Canada liep ik een half jaar stage voor The Canadian Baseball Hall of Fame and Museum in een dorpje midden in Ontario. Bij deze organisatie hielp ik onder andere mee met het jaarlijkse evenement waar prijzen worden uitgereikt aan baseball spelers die opgenomen worden in de Hall of Fame.

Eenmaal terug in Nederland liet ik de sportwereld achter me en ben ik via een stage blijven hangen in de nautische sector. Bij een jachtmakelaar in Stavoren hadden ze iemand nodig ter ondersteuning van de verkoop van een nieuw type jacht en voor de voorbereidingen van de grote HISWA Boat Show beurs, dat soort werkzaamheden. Bij dit bedrijf zette ik de eerste stapjes in de IT doordat ik een offerteprogrammaatje maakte en andere applicaties van het bedrijf onderhield. Dat vond ik toen al heel leuk om te doen.”

De eerste stappen binnen CCS

“Na 1,5 jaar bij deze jachtmakelaar ben ik verder om me heen gaan kijken. Een carrière als makelaar of puur in de verkoop van boten zag ik toch niet zo zitten. Via Talent&Pro (T&P) ben ik in de financiële branche terechtgekomen. Bij T&P heb ik veel verschillende opdrachten gedaan in de vijf jaar dat ik er gewerkt heb. In die tijd heb ik diverse opleidingen gedaan met betrekking tot pensioenen en verzekeringen. Ik heb bijvoorbeeld als pensioenbeheerder gewerkt, maar ik ben ook bij CCS gedetacheerd geweest als tester."

Na een aantal andere opdrachten bij onder andere a.s.r. en AEGON werd Rik voor de tweede keer bij CCS gedetacheerd. Ditmaal in de rol van consultant om Microsoft Dynamics CRM van een klant te verbinden met Level. "Inmiddels had ik zoveel kennis opgedaan van CCS en Level dat ik het zonde vond om na deze opdracht weer iets anders te gaan doen. In 2012 maakte ik dan ook de overstap van T&P naar CCS als consultant.

Dankzij mijn opdrachten via T&P bij CCS wist ik al veel over Level. Hierdoor ben ik vrij snel doorgestroomd naar Senior Consultant. Tijdens mijn tweede periode bij CCS heb ik het geluk gehad dat ik direct een implementatie van Level heb gedaan. Tijdens zo’n implementatie leer je direct hoe groot het pakket is en hoe je moet omgaan met de nieuwste ontwikkelingen in de markt. Dit heeft de stap naar een senior functie zeker in een stroomversnelling gezet.”

"Wat voor mij het werk bij CCS zo leuk maakt, is dat geen dag hetzelfde is."

Rik ten Kate, Senior Consultant

Nieuwe ontwikkelingen

“Er zijn een hoop dingen veranderd sinds ik bij CCS werk. Het scala aan partners is bijvoorbeeld enorm uitgebreid vergeleken met vroeger. Tegenwoordig heb je niet meer alleen met de klant te maken waar Level geïmplementeerd wordt, maar met meerdere partijen die allemaal betrokken worden bij het project. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het bedrijf dat de website van een klant heeft gemaakt, weer een ander bedrijf dat het portaal van de klant heeft gemaakt waarin gegevens worden getoond en ga zo maar door. Het heeft ervoor gezorgd dat je als consultant een spil bent die alle partijen bij elkaar brengt.

Bij CCS richtte ik me tot nu toe voornamelijk op implementaties van Level. De ontwikkelingen van Marketplace zijn voor mij ontzettend interessant, omdat dit bij veel van mijn klanten een grote meerwaarde kan zijn. Marketplace zal om deze reden in de toekomst een steeds grotere rol gaan krijgen in mijn werkzaamheden. Als ik bij een klant merk dat een partneroplossing het werk efficiënter kan maken, dan zal ik ze hierin adviseren en de meerwaarde van een oplossing direct in de dagelijkse praktijk kunnen toelichten.”

Steeds specialistischer

Door zijn ervaring bij CCS en met Level wordt Rik steeds specialistischer ingezet. “Tegenwoordig krijg ik meer opdrachten als Business Consultant. Dit houdt in dat ik niet alleen word ingehuurd voor consultancy met betrekking tot Level, maar ook om voor klanten specificaties te schrijven richting een externe partner. Kort gezegd betekent dit dat ik ervoor zorg dat Level goed werkt met andere software of webservices. Om dit voor elkaar te krijgen haal ik de requirements (de benodigdheden die vereist zijn om onze software te laten "praten" met andere software) van de externe partner op en deze worden vertaald naar de technische requirements van zowel Level als klant. Zulke projecten kan ik vrijwel alleen leiden. Uiteraard heb ik weleens de hulp nodig van collega’s. Afhankelijk van het soort project kan ik alle kennis die er binnen CCS is bij elkaar brengen, zoals Functioneel Beheer of Client Services. Dit maakt het werk ontzettend veelzijdig.”

Veelzijdigheid

“Wat voor mij het werk bij CCS zo leuk maakt, is dat geen dag hetzelfde is. De projecten waar ik aan werk zijn steeds weer gericht op andere type klanten. Ik werk bijvoorbeeld aan projecten die focusen op collectieve inkomensverzekeringen, dan weer aan een project over verzuimregelingen en projecten met als rode draad particuliere woon- en autoverzekeringen. Elk project heeft weer net een andere invalshoek.

Onlangs heb ik een aantal dagen opleiding gegeven aan twee nieuwe functioneel beheerders van een klant. Op ons kantoor in Woerden heb ik les gegeven over alle ins en outs van Level die een functioneel beheerder zou moeten weten. Ik vind het ontzettend leuk dat zulke opdrachten erbij zitten. Projecten lopen doorgaans een maand of 6 tot 9 en bij alle te doorlopen stappen ben ik betrokken. Van de eerste gesprekken waarin duidelijk wordt wat een klant voor mogelijkheden heeft tot wat hij uiteindelijk wil hebben. Daarnaast horen het inrichten van de omgeving van de klanten, het testen en de livegang van de hele implementatie er ook bij.”

“De mogelijkheden die je als consultant bij een klant neer kan zetten, worden steeds uitgebreider."

- Rik ten Kate, Senior Consultant

Sport als uitlaatklep

“Naast CCS ben ik veel met sport bezig. In 2018 heb ik bijvoorbeeld de marathon van Rotterdam gelopen. Een behoorlijk zware opgave, maar vooral heel gaaf! Mijn doel was om maximaal 4 uur over de marathon te doen. Uiteindelijk heb ik deze uitgelopen in 4 uur en 5 minuten. Net iets boven mijn doel, maar ik ben er zeker heel blij mee! Wat ik nog leuker vind, zijn obstacle runs zoals de Strong Viking Run. Dit jaar (2020) doe ik met een vriend de 19 kilometer, vorig jaar hebben we de 13 kilometer gedaan en zo proberen we er elk jaar een stapje bij te doen.

Naast het sporten besteed ik veel tijd aan mijn gezinnetje. Ik ben al vanaf mijn 18e samen met mijn vrouw en we hebben twee kinderen. Het sportieve heb ik zeker aan hen doorgegeven, ze doen beiden aan atletiek.”

Analytisch

“De reden waarom ik goed ben in mijn werk? Ik ben erg analytisch ben ingesteld. Daarnaast ben ik sterk in het overdragen van mijn kennis aan anderen en werk ik gestructureerd. Hier neem ik soms meer tijd voor dan een andere consultant, maar ik merk dat die extra tijd zich zeker uitbetaald. Op de projecten waar ik als Business Consultant werk, zorgt mijn sterke analytische vermogen ervoor dat ik snel een link kan leggen tussen een probleem bij de klant en de oplossingen die wij kunnen bieden. Ik haal ontzettend veel plezier uit een project dat is afgerond en dat een mooi resultaat heeft opgeleverd. Als de klant tevreden is dan ben ik dat ook. Wat ik zelf mooi vind aan CCS is dat er veel sociale activiteiten zijn. Ik geniet ervan om samen met collega’s dingen te doen zoals een familiedag waarbij alle aanhang aanwezig is."

Ambities

“In de toekomst worden de oplossingen die je als consultant bij een klant neer kan zetten steeds uitgebreider. De uitdaging is om de nieuwe ontwikkelingen die elkaar in hoog tempo opvolgen, van onder andere Marketplace en alle aangesloten partners, te vertalen naar oplossingen voor onze klanten.

Dat vind ik zo leuk aan het werk. Elk project is het weer mijn uitdaging om de juiste stappen te zetten om voor mijn klant het werken makkelijker en efficiënter te maken, zodat zij hun eindklant weer beter kunnen bedienen. Het is toch ontzettend gaaf dat doordat jij de juiste partijen bij het project hebt weten te betrekken, het werk van je klant en de gebruikerservaring van je eindklant wordt verbeterd! Level is heel breed en er komt met Marketplace en Roundcube nog veel meer aan en ik kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan!

Mijn ambitie is om ooit nog een keer een team onder me te krijgen, zodat ik mijn kennis en ervaring van Level kan overbrengen op andere collega’s. Daarnaast heb ik op sportief vlak altijd een ambitie. Als ik iets gedaan heb, dan begint het altijd te kriebelen om aan iets nieuws te beginnen. Ik speel nog met de gedachte om ooit aan een kwart triatlon deel te nemen. Er komen mooie tijden aan!